Het is zeker weten in de meeste gevallen Gastransport!

Ontdekte LFG-bronnen. Meld ze hier.
Forumregels
Tip: Geef uw berichten een informatieve titel, dan wordt u sneller gelezen.

Het is zeker weten in de meeste gevallen Gastransport!

Berichtdoor flabbergaster » 02 jan 2020 13:23

Bron: http://www.hazardexonthenet.net/article ... ssion.aspx
Vertaald met google: Bestrijding van lawaai bij de transmissie van gasleidingen

24 DECEMBER 2015
Pijpleidingen zijn al jarenlang de eenvoudigste en goedkoopste manier om grote hoeveelheden aardgas over lange afstanden te transporteren. Hier kijkt Chris Peterson van IMI Critical Engineering naar het probleem van 'lawaai' in pijpleidingen, de turbulentie en de sonische schokgolf die wordt veroorzaakt door de steeds hogere druk die wordt gebruikt om gas rond het pijpleidingsnetwerk te verplaatsen.
<C23D2A067FCE47B3824500B1B48E1B95.jpg>
Stock beeld
Aardgaspijpleidingen verbruiken slechts gemiddeld twee tot drie procent van de potentiële energie van het gas om wrijvingsverliezen langs de route te overwinnen, waardoor ze kosteneffectiever zijn dan het gebruik van weg- of spoorvervoer.

Drukverschillen worden gebruikt om het gas door de transportleiding te “duwen”. Naarmate pijpleidingen langer worden, wordt het echter nodig om de gebruikte druk te verhogen en compressiestations toe te voegen. Doorgaans worden elke 50 tot 100 mijl geplaatst, compressiestations houden het aardgas stromend door de druk van het gas te verhogen om drukverliezen langs de pijpleiding te compenseren. Gascompressoren werken door de druk te verhogen, het gasvolume te verminderen en de dichtheid van de vloeistof te verhogen.

Pijpleidingsnetwerken zijn steeds ingewikkelder geworden en omvatten meer filialen, waardoor het noodzakelijk is distributieknooppunten en meetstations op te nemen via welke het gas van een hogedrukleiding naar verschillende lagedrukverdeelleidingen kan worden geleid. Hoge druk hoofdtoevoerleidingen kunnen bijvoorbeeld werken op 1200 psig, met middendruk hoofdleidingen op 600 psig en lage druk hoofdlijnen op 200 psig. Distributie en drukreductie vindt plaats over "stadspoorten", die drukverlagende, bewaringsoverdracht en meetstations zijn. Deze stations kunnen zich vaak in stedelijke omgevingen bevinden. In Los Angeles wordt bijvoorbeeld gas geïmporteerd via pijpleidingen, opgeslagen in de stad bij een aantal ondergrondse gasopslagfaciliteiten en afgevoerd op basis van de lokale vraag.

Wat is lawaai en hoe ontstaat het in pijpleidingen?

De belangrijkste methoden die doorgaans worden gebruikt om de pijpleidingcapaciteit te laten groeien, zijn toenemende gascompressie en toenemende pijpleidingdiameter. Sinds de jaren 40 van de vorige eeuw hebben pijpleidingbedrijven beide maatregelen genomen om de capaciteit en de hydraulische efficiëntie van de systemen te verbeteren. Het is echter meestal goedkoper om de gascompressie te vergroten, want hoe meer het gas kan worden gecomprimeerd (met hogere druk), hoe kleiner de diameter van de pijpleiding.

Om de gascompressie te verhogen, zullen steeds krachtigere en vervolgens duurdere compressiestations nodig zijn. De kosten van deze stations zullen op de lange termijn echter lager zijn dan de kosten van een grotere pijpdiameter voor de gehele lengte van de run.

De afweging voor dit economische voordeel is een verhoogd potentieel voor het genereren van geluid, aangezien de apparatuur die nodig is om de hoge gasdruk te bereiken een belangrijke geluidsbron kan zijn.

Compressoren maken veel lawaai, net als de regelkleppen die de gasstroom door de pijpleiding bij het bronstation, compressiestations, distributiehubs en meetstations regelen. De omzetting van statische druk in kinetische energie aan de vena contracta in de regelklep creëert hoge snelheidsstralen die subsonisch, sonisch of zelfs supersonisch kunnen zijn. Turbulentie en sonische schokgolf creëren een ruisspectrum met een karakteristieke piekfrequentie.

In pijpleidingen in het hele land met compressorstations omvatten mogelijke lawaai-producerende regelkleptoepassingen recyclekleppen, ontluchting naar kleppen die nooddrukbescherming bieden en spuikleppen. In gasopslagfaciliteiten omvat een breed scala aan regelkleptoepassingen gasontvangst, compressie voor opslag, onttrekking, ontwatering, geurgeur en drukreductie naar distributiepijpleiding.

In het algemeen hebben regelkleppen een regeldiameter die veel kleiner is dan die van de inlaat / uitlaatleidingen. Dientengevolge worden expanders toegevoegd om de stroom van de kleinere klep naar de grotere pijp over te brengen. De expansie van het gas via deze klepuitgangsexpander kan een andere geluidsbron zijn. Deze bron is overdreven wanneer de expansie wordt bereikt met excentrische reducers in vergelijking met het gebruik van concentrische expanders.

Waarom is lawaai zo'n probleem?

Overmatig geluid genereren kan schadelijk zijn voor het gehoor van mensen en kan de omgeving verstoren. Het Environmental Protection Agency heeft talloze onderzoeken uitgevoerd die de gevaren van acuut geluid beschrijven, waaronder hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, migraine en baby's met een laag geboortegewicht. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in 1999 een rapport gepubliceerd met de naa
flabbergaster
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 19 mei 2016 10:45

Keer terug naar Bronnen van geluid en trillingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron