LFG of infrasoongeluid meten.

Geluidisolatie, geluidproductie, meetmethoden, natuurkunde,...
Forumregels
Vertel ook datum en informatiebron/URL
Tip: Geef uw berichten een informatieve titel, dan wordt u sneller gelezen.

LFG of infrasoongeluid meten.

Berichtdoor Rob » 30 jan 2016 23:29

Beste allemaal,

Op internet kun je een manier vinden om infrasoongeluid vast te leggen/registreren d.m.v. een meetmicrofoon ECM8000 en een mixer, beide van Behringer en met het programma Spectrum Lab.
Zelf heb ik hier echt geen goede resultaten mee gehad, terwijl ik wel degelijk last had van symptomen van infrasoon geluid.
Ik ben verder gaan zoeken en kwam een andere manier tegen van iemand van Stichting Leefmilieu, die wel goed werkt. Het gaat hier over het gebruik van een Roland R-05 met het gratis programma Audacity.

De Roland R-05 moet je wel goed instellen.
Op de achterkant stel je de schakelaars zo goed in: "MIC GAIN" op H, "LIMITER" op off, en "LOW CUT" op off.
In het menu ga je naar “1 Recorder Setup” en zet daar de “Sample Rate” op: 96 kHz., “Rec Mode” op: WAV 24 bit., “Pre-Rec” op: OFF., “Split Type” op: 2GB.
Ga dan in het menu naar “6 Input Setup” en zet daar “Rec Monitor Sw” op: Manuel., “Limiter/AGC” op: Limiter., en bij “Low Cut Freq” op: 100Hz.
In het menu bij “8 Date & Time” de datum en tijd invullen.

Daarna weer uit het menu gaan.
Dan druk je één keer op de opname knop en gaat het randje er omheen rood knipperen. Druk dan links daarvan bij input op de ‘+’ tot de “input level” op 80 staat. Dit wordt ook in het scherm aangegeven.
Hiermee maak je een geluidsopname op de plek waar je infrasoon geluid verwacht. Die opname sla je op in je p.c., b.v. in een map in documenten.

Download het gratis programma Audacity en open de geluidsopname daarmee.
Selecteer het gedeelte wat je wil controleren op infrasoongeluid. Klik in de bovenbalk op: Analyseren. Kies daar voor: Spectrum weergeven ...
Dan opent er een nieuw veld. Aan de onderkant kies je bij "Groote": 65536. En bij "Frequentie-as": Logaritmisch.
Nu zijn vooral de lage frequentie's goed zichtbaar die aanwezig waren tijdens de opname, en ook de sterkte van het signaal/geluid.
Wanneer je met de pijl in het veld komt, wordt de pijl een + teken. Links onderin zie je de waarde in Hz. en dB. waar je met de pijl/+ bent.
Er kan e.v.t. een 'print screen' van de uitslag gemaakt worden.

Als iemand een betere methode weet hoor ik het graag, zo kunnen we elkaar helpen.
Laatst bijgewerkt door Rob op 10 feb 2016 22:10, in totaal 2 keer bewerkt.
Rob
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 24 okt 2014 21:25

Re: LFG of infrasoongeluid meten.

Berichtdoor bertpeters » 31 jan 2016 14:13

@Rob

Ik kan er LFG inderdaad zichtbaar mee maken. Mooie plaatjes. Maar dit betreft dan toch alleen het deel van de geluidstrillingen die door de lucht worden getransporteerd?
Het grootste deel van de LFG die wij horen komt via de grond en onze botten rechtstreeks je gehoororgaan of het gedeelte in je hersenen die daar over gaan binnen?
Je zou daar dus eigenlijk een soort sonar-microfoon voor moeten hebben zoals in duikboten wordt gebruikt of dat door de genie wordt gebruikt bij het opsporen van mijnen.
bertpeters
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 17 jan 2014 13:00

Laag frequent geluid en netwerken

Berichtdoor Angelina1 » 31 jan 2016 14:54

Hoi,
ik stuur even zo een berichtje ivm de LFG overlast die steeds verder aan het uitdijen is in Nederland.
Ook ik ben zoals inmiddels steeds meer lotgenoten' aangesloten bij de stichting voor LFG (ook Facebook) en stichting Leefmillieu, ben actief gaan procederen tegen de gemeente Amsterdam ! en heb deze bestuurlijke precendent-zaak op december 2014 aldus gewonnen. De gemeente moest metingen komen verrichten.\ JA.... de metingen zijn door desbetreffend bedrijf dat gemeten zou worden zwaar gemanipuleerd...de metingen waren niet conform de overlast! en er is nogal krap omgegaan met de meetresultaten.

Ik reageer op dit forum omdat ten eerste: meten is weten ! het is goed om te meten en om te weten hoeveel en om welke Herz-Overlast het gaat, vaak is het gebied tussen 0 en 20 Hrz een boosdoener soms ligt het ook juist vele malen hoger......maar er zijn geen normen voor LFG! en ook moet je de bron weten te traceren.
Als je beiden hebt dan kan je nog ergens mee aankomen. Maar er lijkt een ware ontmoedigingsbeleid aan de gang te zijn, er zijn politieke belangen die beschermd worden,
Eigen metingen worden bovendien ook vaak daarom niet eens erkend.

Ik heb een aardbevingsmelder aan de muur hangen (Omnidots) die feitelijk ook muur trillingen registeren kan. Dit bovenop de trillingen die zich via geluid en dus via de lucht verplaatsen, deze luchttrillingen of LFG trillingen komen dan natuurlijk ook niet zichtbaar terug in de registraties van de Omnidots sensor.
Het zijn verschillende trillingen....overdag muurtrillingen erbij maar s'nachts ontstaan er ander trillingen waardoor ik vele malen wreed uit mijn slaap wordt gerukt!

Ik probeer een netwerk te vormen om dit probleem breder en krachtiger op de kaart te krijgen, maar ook om mensen enigszins te kunnen ondersteunen bij dit enorme probleem..onderwijl blijf ik actief zoeken naar oplossingen en mogelijkheden.
Ook middels technische experts en maar ook door te netwerken.
Ook heb ik een jaar of wat gelden mijn medewerking verleend aan de documentaire " de Brom ' over LFG.
Een mooi informatief tijdsdocument over LFG waarbij ook de machteloosheid bij mensen die hiermee te maken krijgen.
OOK ben ik per email te bereiken voor mensen die erover willen praten en mn die er ook echt iets mee willen doen en hun mogelijkheden willen benutten:
Het gaat er om dat we met z'n allen ruchtbaarheid moeten geven aan deze zaak!

Hoop dat jullie mij gaan contacteren.
email: aeg.angelina.aeg@gmail.com

Met vriendelijke groet
Angelina
Angelina1
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 26 okt 2015 10:19

Re: LFG of infrasoongeluid meten.

Berichtdoor Rob » 31 jan 2016 18:59

bertpeters schreef:@Rob

Ik kan er LFG inderdaad zichtbaar mee maken. Mooie plaatjes. Maar dit betreft dan toch alleen het deel van de geluidstrillingen die door de lucht worden getransporteerd?
Het grootste deel van de LFG die wij horen komt via de grond en onze botten rechtstreeks je gehoororgaan of het gedeelte in je hersenen die daar over gaan binnen?
Je zou daar dus eigenlijk een soort sonar-microfoon voor moeten hebben zoals in duikboten wordt gebruikt of dat door de genie wordt gebruikt bij het opsporen van mijnen.

----------------------------------------------------------
Ha Bertpeters,

Ja LFG kan ook zich ook door de grond voortbewegen, maar het gaat mij er eigenlijk om dat het duidelijker aan te tonen is met de Roland R-05 samen met Audacity. Ik kocht ook eerst een ECM8000 microfoon met mixer-voeding terwijl het daar heel moeilijk mee aan te tonen is. Zonde van het geld en de tijd.
Ook wordt je vaak voor gek versleten als je over LFG begint en het niet kan aantonen, maar als je uitslagen kan laten zien heb je meestal wat meer begrip en daarbij minder frustratie voor je zelf.
En niet te vergeten dat mensen/slachtoffers er zo snel mogelijk achter kunnen komen of er sprake is van LFG bij bepaalde klachten.

Netjes gezegd hoef je van de overheid niet zo veel te verwachten op dit gebied, dus hoop ik dat als er mensen zijn die een nog betere methode weten of goede tips hebben, dat ze dit ook op het forum willen delen.
Rob
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 24 okt 2014 21:25

Re: LFG of infrasoongeluid meten.

Berichtdoor Alice » 23 okt 2017 18:56

LFG meetbaar door gehoortest ?

In het programma De Rijdende Rechter van 17 oktober kregen de LFG-hoorders (een echtpaar)een gehoortest in een laboratorium in Eindhoven.
Mevrouw was overgevoelig voor geluid, mijnheer niet.
De suggestie werd gewekt dat het mogelijk zou zijn om door een gehoortest aan te tonen dat men LFG-gevoelig is.
Dat zou een oplossing zijn om niet voor gek te worden versleten !
Ben benieuwd naar reacties.
Alice
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 23 okt 2017 18:43

Re: LFG of infrasoongeluid meten.

Berichtdoor Rob » 12 jul 2018 03:12

Ha Alice,

Je kan dan wel aantonen dat je extra gevoelig voor LFG bent, maar er zullen altijd mensen zijn die je toch niet willen geloven. Je zal eerder voor gek worden versleten, dan dat iemand anders moet toegeven dat die het niet begrijpt!
Het zou ook een duidelijke aanwijzing kunnen zijn dat iemand te sterk en te lang blootgesteld is aan LFG, maar dit zal ook zeer waarschijnlijk niet geaccepteerd worden door de overheid.
Ten eerste kun je hier niet mee aantonen waar je het LFG hebt opgelopen.
Ten tweede krijg je in Nederland, en eigenlijk in elk land, op dit punt totaal geen voet aan de grond omdat er andere belangen spelen; het grote geld. Het financieel belang gaat meestal voor. Ook als het gezondheid of zelfs levens kost, staan de grote euro's hoger. Zeker ook op dit punt!
Je kunt een stukje daar van zien in het fijt dat eigenlijk iedereen op het punt van LFG-overlast, van het kastje naar de muur wordt gestuurd, voor gek verklaard wordt, of langdurig aan het lijntje wordt gehouden. Maar verder dan dat komt niemand.
Op het moment van echte erkenning van LFG problemen, zullen veel windmolens moeten verdwijnen, bepaalde bedrijven geheel of gedeeltelijk moeten sluiten, grote schepen met zware motoren niet verder mogen binnenvaren dan b.v. de Maasvlakte, enz, enz. Kortom zo iets gaat in de miljarden euro's per jaar lopen.
Dat is de reden waarom je geen poot aan de grond krijgt met LFG klachten. Het is gewoon een stille politieke agenda!

Het zou wel een bevestiging kunnen zijn voor de persoon zelf, dat er wel degelijk iets met LFG gaande is. Maar dat kun je zelf al controleren met de methode die ik bovenaan beschreven heb, met gebruik van de Roland R-05 en het programma Audacity.

Groeten, Rob.
Rob
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 24 okt 2014 21:25

Re: LFG of infrasoongeluid meten.

Berichtdoor Hansje » 20 aug 2018 18:10

@Alice, zo'n objectieve vaststelling van het feit dat je LFG-gevoelig bent zou inderdaad fijn zijn, ook in communicatie met instanties, bijv. een bedrijfsarts of woningbouwvereniging. Helaas meten audiologen, voor zover ik weet, het gehoor pas vanaf 125Hz, dus daar schieten wij niets mee op. Heb je zelf al geprobeerd om via de TU in Eindhoven zo'n meting te krijgen?
Hansje
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 10 okt 2017 01:27

Re: LFG of infrasoongeluid meten.

Berichtdoor antonius » 26 dec 2018 15:01

Er is een gratis app -SPECTROID- in de Google shop die een heel goed beeld in de tijd geeft van het geluidsnivo in alle frequenties -vooral goed zichtbaar in de lage frekwenties.
Het probleem van zulke apps (en Audacity) is het ijken van de geluidssterkte zodat de waarde (dB) die je meet met de app kan afwijken van wat een geijkte professionele geluidsmeter meet.
antonius
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 15 okt 2014 11:14

Re: LFG of infrasoongeluid meten.

Berichtdoor Schinkelkade020 » 19 jan 2019 23:21

Heeft iemand anders op dit forum ervaring met de trillingsmeter (versnellingsmeter) iOS app VibSensor voor iPhone/iPad?

Heeft iemand anders op dit forum ervaring met de spectraalgeluidsmeter iOS app SpectrumView voor iPhone/iPad?

Wat betreft interpreteren van de grafieken kan ik wel wat hulp gebruiken.

Ik zat ook te denken aan een overzicht waarin andere forumleden screenshots kunnen delen en waarbij ook bepaalde apparaat/installatie specifieke karakteristieken worden gevonden.
Dit 'fingerprinting' van bronnen kan veel helpen bij vinden van bronnen.

Zo zie je bijvoorbeeld bij WTO installaties de combinatie van geluidstrillingen (door drycoolers) én grondtrillingen (bodempomp en mogelijk ook micro-aardschokken*)

Omdat ventilatoren meerder schoepen hebben zie je dat er vaak meerdere frequentiebanden evenwijdig naast elkaar lopen bij de spectraal geluidsmeting, deze zitten vaak ook boven 15 Hz en dus met redelijke recente iPhone/iPad modellen goed te meten**.

En zal je tijdens activiteit ventilatoren vaak tegelijk ook grondtrillingen kunnen meten.

En vice versa, maar bedenk dat reikwijdte via grond afhangt van type bodem en bebouwing over de afstand die de trilling aflegt naar meetpunt, en de overbrugbare afstand naar meetpunt bij geluidstrilling afhangt van bijvoorbeeld windrichting. Daarnaast is het onderscheiden van verschillende bronnen moeilijker naarmate afstand groter is van de bron.

Voor andere LFg metingen zou een andere microfoon handig zijn... Weet iemand of er microfoons die die wel lager komen dan 15 Hz en je kan inklikken op de Lightning poort van iPhone/iPad en werken in combinatie met SpectrumView app ?

En wat betreft Ultrasoon-geluid meten hetzelfde... weet iemand daarvoor een goede app én microfoon die je kan inklikken op de Lightning poort van iPhone/iPad en werken in combinatie met die ultrasoon-geluidmeter app?

* https://www.eoswetenschap.eu/natuur-mil ... aardbeving

** Ik heb zowel een iPhone 5s, iPhone 6s als iPad (2017) met SpectrumView getest. De zwakke schakel is de microfoon, die is de laatste jaren wel sterk verbeterd.
Mijn iPhone 5s komt niet laag, tot circa 100 Hz.
Mijn iPhone 6s komt redelijk laag, tot circa 15 Hz.
Mijn iPad (2017) komt redelijk tot circa 15 Hz.
Schinkelkade020
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 19 jan 2019 22:21


Keer terug naar Techniek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron