Hoogfrequent geluid van kattenverjager

Politieke ontwikkelingen, regelgeving, normen, richtlijnen.
Forumregels
Vertel ook datum en informatiebron/URL.
Tip: Geef uw berichten een informatieve titel, dan wordt u sneller gelezen.

Hoogfrequent geluid van kattenverjager

Berichtdoor vragen » 23 jun 2013 20:44

Hoewel het forum over laag frequent geluid gaat wilde ik toch even iets aanstippen. Door een kattenverjager die rond de 13KHz (afhankelijk vanaf welke stand hij staat) veroorzaakt het bij mij oorsuizen. Een student geeft aan dat zij het geluid blijft horen terwijl het er niet meer is: http://eelcoeikenaar.sp.nl/weblog/2008/ ... ijnlijk-3/

Gelukkig heeft de rechter gezegd dat het niet mag wat de buren doen. Een kattenmosquito zorgt voor veel geluidsoverlast. Zie ook: http://www.destentor.nl/regio/zwolle/mo ... -1.2896329

Ik stuit echter wel voor veel onbegrip hiervoor. Politie's doen er niks aan. Het is erg lastig om met je buren in gesprek te gaan terwijl ze zelf het geluid niet horen. Onze dochter van 2 heeft zelfs haar oren open gekrabd tot bloedens toe nadat zij dit geluid hoorde. Onderzoeken zijn er weinig.


Verklaring van KNO arts:

Geachte heer,

Dank voor uw uitgebreide informatie en toelichting over de mogelijke
risico’s van de Mosquito kattenverjager. Spijtig dat u en uw dochter hierbij klachten hebben ontwikkeld.

Het gebruik van en onderzoek naar dit soort apparatuur met ultrasoon of hoog frequent geluid is relatief nieuw en de onderzoeksgegevens erover zijn nog incompleet of onduidelijk. Het staat wel vast dat langdurige blootstelling aan geluid van een niveau van 110 dB risicovol is en schade aan het gehoor kan geven. En die schade aan het gehoor kan gepaard gaan met oorsuizen/tinnitus of andere klachten. Overigens is het niet bij iedereen gelijk in welke mate er schade optreedt of dat er wel of niet tinnitus optreedt. Hierin zijn individueel grote verschillen, waardoor het ook moeilijk is om stellig te zijn over de effecten van de apparatuur. Zoals u waarschijnlijk bekend zal zijn, is schade aan het gehoor veelal onherstelbaar.
Hoortoestellen kunnen soms uitkomst bieden, ook om eventuele tinnitus minder duidelijk te ervaren.
De ernst van de tinnitus en de invloed op het functioneren zijn te verbeteren via training/advisering
via een audiologisch centrum en/of gedragstherapeutische ondersteuning. Op onze afdeling proberen wij personen met deze klachten zoveel mogelijk de gewenste zorg te bieden.


Zie ook:

Afbeelding
http://0308783450.nl/wp-content/uploads ... pture4.png
In het buitenland zijn deze apparaten verboden:

In the United States and Canada appliances with electromagnetic pulse are banned
We quote: "In 1980 the EPA (Environmental Publications, page 64) and U.S. Postal Service took action to remove all "electromagnetic" (not ultrasonic) pest control devices from the market. Health Canada has banned the sale of electromagnetic pest repellers in Canada. .

Bron: http://www.pest-control.cc/sounde.html

België: http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/mo ... elgie.aspx

Veel merken zijn wel in orde echter dit is niet het geval bij Tuin Dierenverjager die ook wel onder de naam Tuinwachter wordt verkocht. De fabrikant van dit product is niet bekend en willen ze niet zeggen bij de webshophouder. De Engelse naam is Universal repeller "Sonic & Flash".
vragen
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 23 jun 2013 20:32

Re: Hoogfrequent geluid van kattenverjager

Berichtdoor vragen » 28 jun 2013 10:50

Item over kattenverjager bij Radio 1:

http://www.radio1.nl/items/81308-ziek-v ... enverjager
vragen
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 23 jun 2013 20:32

Re: Hoogfrequent geluid van kattenverjager

Berichtdoor vragen » 02 jul 2013 12:32

Artikel in de Volkskrant:

Veroorzaken piepende kattenverjagers gehoorklachten?
RONALD VELDHUIZEN − 01/07/13, 00:00
De kattenmosquito, een luid piepend apparaatje, jaagt ongewenste gasten zoals poepende katten de tuin uit. Onbedoeld blijken kinderen en sommige volwassenen de pieptoon ook te horen. Leidt dat tot gezondheidsproblemen?

Het principe achter de kattenmosquito is hetzelfde als dat van een hondenfluitje: mensen horen het ultrasone geluid niet. maar voor andere beesten is het luid en duidelijk. De pieptoon van de kattenverjager kan echter zo laag afgesteld worden dat ook volwassenen hem horen.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit krijgt jaarlijks klachten van bezorgde mensen. Een van hen nam contact op met de Volkskrant: hij heeft last van oorsuizen - officieel tinnitus - en vreest dat hij door de kattenmosquito van zijn buurvrouw gehoorschade heeft opgelopen.

Dat zou kunnen, zegt Jan de Laat, klinisch-fysicus en audioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 'Als je bijvoorbeeld elke dag opnieuw 80 decibel aanhoort, kan er gehoorschade ontstaan.' Hij heeft het dan over decibel A: 'Dat is gecorrigeerd voor het menselijk gehoor.

Hoe luid is dat, 80 dB(A)? Een keukenblender, maaimachine of een haardroger. Of de pieptoon van de kattenverjager ook in dat rijtje past is onduidelijk. We testen het apparaat daarom in het geluidslab van het LUMC. De Laat plaatst de meetapparatuur op een meter afstand. Met een scherpe piep begint de mosquito te loeien, waarna de toonhoogte klimt. De audioloog leest de geluidsmeter af: 'Tussen de 70 en 80 dB(A).'

Dat duidt niet per se op schade. 'Deze waarden gelden enkel op een meter afstand. Hoe verder, hoe meer het geluid afzwakt, juist bij hoge tonen', zegt De Laat. Hij raadpleegt een collega, die aan het rekenen slaat. Uit die analyse blijkt dat op tien meter afstand van de geluidssterkte nog maar 60 dB(A) overblijft, en op twintig meter afstand slechts 54 dB(A). 'Dat is best hard', zegt de collega. Maar gehoorverlies krijg je er niet van, dat weten ze beiden zeker.

Het sluit volgens De Laat niet uit dat het ding geen tinnitus veroorzaakt. 'Een luid en irritant geluid dat zich herhaalt, kan bij overgevoelige mensen al voldoende zijn om een blijvende piep in de oren te veroorzaken', zegt hij.

Rilana Cima, tinnitusonderzoeker aan de universiteit van Maastricht, twijfelt of niet-schadelijke hinder van de kattenmosquito direct leidt tot oorsuizen. Wel denkt ze dat mensen die al lijden aan tinnitus er meer last van krijgen zodra ze gaan opletten welke geluiden ze in de omgeving horen.

Geluidshinder van een kattenmosquito kan via psychologische mechanismen tinnitusklachten verergeren als een soort neerwaartse spiraal, legt Cima uit. 'Zodra iemand een geluid hoort en daar een sterke negatieve betekenis aan geeft door reacties als angst of irritatie, wordt de associatie tussen die twee alsmaar sterker wanneer het geluid zich herhaalt.'

Van collega's hoort Cima dat tinnituspatiënten inderdaad extra last ervaren door de kattenmosquito. Ook De Laat verwacht nieuwe patiënten: 'Ik denk dat ik maar zo'n apparaat ga bestellen. Vaak willen patiënten van mij weten hoe zo'n ding werkt.'
vragen
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 23 jun 2013 20:32

Re: Hoogfrequent geluid van kattenverjager

Berichtdoor vragen » 25 jan 2014 19:09

Meer informatie over hoogfrequent geluid kunt u vinden op:

http://www.pieptonen.nl
vragen
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 23 jun 2013 20:32

Re: Hoogfrequent geluid van kattenverjager

Berichtdoor ouweduiker » 24 nov 2015 17:14

Ik vind zo'n katten verjager een uitstekend antwoord op buren die brommers in de tuin laten draaien ,muziek maken of een vijver pomp (LFG) dag en nacht nodig hebben .
Dat zijn ook geluiden die iemand tot de waanzin kunnen drijven!
Als de overheid niet optreed moet je zelf aan de gang.
Het is absoluut misdadig om elkaar bloot te stellen aan continue lawaai .
Er zijn per jaar 700 doden direct of indirect te wijten aan lawaai.Meer als verkeersdoden .
Als je zoekt naar (overheids)hulp voor continue gebrom van een vijverpomp of compressor van de buren geeft er niemand thuis.
Heel veel begrip maar het antwoord is ; Wen er maar aan , het is te moeilijk voor ons !
Intussen zijn er geluidsmeetbureau's die een vermogen rekenen om het te constateren en wat verder nog ?
Bijna onmogelijke gang naar de rechter .
Verhuizen is de oplossing als je gehoor niet inmiddels is beschadigd zodat je allergies bent geworden voor de LFG en het overal kan/moet horen.
De moderne asbest!!! ,maak haast overheid anders zit je straks met de brokken.
ouweduiker
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 24 nov 2015 17:05

Re: Hoogfrequent geluid van kattenverjager

Berichtdoor vragen » 23 dec 2015 18:30

Oog om oog, tand om tand? In Engeland is er een werkgroep dat bestaat uit artsen dat ultrasoon geluid onderzoeken. Bij ultrasoon geluid heb je ook geen normen in de wetgeving. En net als bij laagfrequent geluid zijn er ook mensen die ultrasone geluiden kunnen horen. Een mens kan circa horen tot en met 20KHz maar ook hoger dus. Vanaf 20KHz heet het geluid 'ultrasoon geluid'. Ultrasoon geluid kan ook medische klachten geven als duizeligheid.

Project groep is te vinden op http://www.ears-project.eu/emrp/ears-home.html
vragen
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 23 jun 2013 20:32


Keer terug naar Wet- en regelgeving

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron